Figa kaktusowa, czyli opuncja jadalna: co warto wiedzieć o tym owocu?
Klaudia Osiecka
Owoc opuncji zwany figą kaktusową można w naszym kraju coraz częściej kupić. Wygląda interesująco, ale przed zjedzeniem trzeba będzie go rozbroić. Jak więc powinno się taki owoc zjadać?
Co to takiego opuncja figowa
Jagody opuncji wyrastają rzędami jak czerwone, pękate pałeczki na owalnych, spłaszczonych kolczastych pędach rośliny. Opuncja rośnie do wysokości 5 metrów. Pień i konary tego gatunku są często zdrewniałe. Ciernie, których skupienia pokrywają owoce sprawiają, że jest jakby przygotowana na ochronę przed roślinożercami.
Jagoda figi kaktusowej wygląda nieco bardziej jak pękaty kolorowy pęd może więc być wewnątrz biała, żółta, różowa, pomarańczowa czy czerwona jak kwiat, z którego powstaje. Zawsze słodka z delikatnym kwaśnym posmakiem.
Podobno figę kaktusową do Europy po raz pierwszy przywiózł Krzysztof Kolumb, ale nie mamy na to dowodów. Na pewno w XVIII do Kalifornii zabrali ją franciszkanie i tam uprawiana jest do dziś w ogródkach przydomowych. Trzeba dbać po to, by nie rozrastała się za bardzo, jeśli nie będzie się mieć nad nią kontroli to rozrost w tempie geometrycznym będzie nie go zatrzymania.
Najwięcej owoców, ponieważ aż około 3 miliony ton rośnie na terenie Meksyku. Zjadane są tradycyjnie na surowo albo nieco rozgotowane, a po suszeniu kawałki owoców dodaje się także do herbat. Na każdej roślinie znajdziemy 100-200 owoców.
Jak je zjadać?
Jeśli nie chcemy przypłacić bólem chęci na owoc nie powinniśmy jej sięgać gołą ręką. Ciernie z racji łamliwości najczęściej odpadają z powierzchni owoców w czasie transportu, ale zawsze można na jakiś pojedynczy trafić. Ciernie opuncji wyjątkowo są łatwo odłamujące się od rośliny i można będzie je również usunąć zębami.
Do rośliny dostajemy się po obcięciu dwóch końców. Skórkę ściąga się pionowo, wewnątrz znajdziemy miąższ, który ma kolor jak kwiat rośliny. Figi kaktusowe w Polsce można kupić późnią jesienią i zimą. Pochodzą najczęściej z włoskich upraw, gdzie dąży się do tego, by roślina miała dwa rzuty kwiatów w ciągu roku.
Opuncja figowa - właściwości odżywcze
Ciągle prowadzone są nad nią badania, jednak już teraz wiemy, że może ona wpływać między innymi na to jak będzie wyglądać walka z przedawkowaniem alkoholu. Przeprowadzone eksperymenty pokazują, żę spożyta kilka godzin przed piciem alkoholu opuncja będzie nam gwarantować lepsze samopoczucie kolejnego dnia. Badania potwierdzają również, że wyciągi z tej rośliny korzystnie wpływają na proces spalania tłuszczu, dlatego dodaje się ją do diet odchudzających.