Opuncja figowa na odchudzanie

Opuncja Figowa Na Odchudzanie. Wartości Odżywcze I Właściwości Opuncji.

Olga Kowal
Październik 8 2017

Uzyskanie olejku z opuncji

Opuncja figowa to inaczej mówiąc pospolity kaktus. Szerokie zastosowanie ma ze względu na niski koszt i dobrą dostępność. Pochodzenia można się doszukiwać w krajach azteckich, dokładniej w Meksyku. Obecnie uprawiana będzie na wielu kontynentach i może służyć do wielu dziedzin życia między innymi medycyny, kosmetyki, kuchni, technologii.

Ciekawe będzie to, że w Meksyku wykorzystuje się ją jako środek, który oczyszcza wodę. Skuteczność tego oczyszczania to ponad 90 procent. Wystarczyło jedynie podgrzać kaktusa, by udało się z niego uzyskać bakteriobójczy śluz a potem dolać wodę, którą można było oczyścić. Obecnie taka metoda ma być stosowana w krajach trzeciego świata. Kaktus kwitnie kwiatami a potem przeradza się w dorodne owoce. W sumie może dorosnąć do pięciu metrów wysokości. Miąższ opuncji jest słodki, orzeźwiający. Zależy to dokładnie od stopnia jego dojrzałości i konkretnej odmiany.

Opuncja figowa od strony medycznej była wykorzystywana już przez Azteków. Stosowali części jadalne a więc owoce i pędy. Odkryli oni medyczne zastosowanie opuncji. Za pomocą liści tamowano krew, łagodzono opuchliznę po skręconej kostce czy naruszeniu stawów. Dodatkowo okłady z opuncji zmniejszały obrzęki po ukąszeniu insektów. Przetwarzano również inne części rośliny. Napar z kwiatów był stosowany jako rozwiązanie na problemy z układem moczowym, napar z łodyg stosowano w chorobach jak malaria czy gorączka. Co ciekawe opuncja była bazą do wytwarzania kompozytów, z których przygotowywano między innymi szyny do usztywniania kończyn.

Szerokie zastosowanie opuncji

Olej z opuncji figowej w kosmetyce

Opuncja ma znaczenie nie tylko dla zdrowia, ale również dla urody. Pomimo tego, że w Polsce olejek nie jest jakoś szczególnie popularny to i tak ma bardzo wiele zalet. Brak powszechności stosowania spowodowany będzie tym, ze długo jest on wytwarzany. Jakie jednak są właściwości?

Olejek ma w składzie substancje, które będą pielęgnować cerę i ciało takie jak witamina C. To kosmetyk, który jest całkowicie naturalny, nie będzie uczulał. Dlatego nazywa się go niekiedy naturalnym botoksem. Jest chętnie wykorzystywany przez kobiety, u których pojawiają się zmarszczki. Kwas Omega 6, który znajduje się w opuncji nie jest produkowany przez organizm, a jego działanie będzie dla nas bardzo ważne. Jest w stanie skutecznie nawadniać skórę, uelastycznia ją i uzupełnia nam ochronę lipidową naskórka.

Fitosterole uczestniczą w regulowaniu procesów wewnątrzkomórkowych, a więc dzięki nim rany skóry goją się szybciej i można oczekiwać, że będzie się regenerować nasz naskórek. Jako kosmetyk naturalny opuncja reguluje pracę gruczołów łojowych. Olejek nadaje się również do spożywania w surowej postaci. Mamy tam bogactwo witaminy C, składniki odżywcze takie jak wapń, fosfor, potas, magnez, oraz wiele cennych dla nas witamin.

Udostępnij