Opuncja figowa

Opuncja – naturalny preparat

Olga Kowal
Wrzesień 28 2017

Preparaty z opuncji

Kaktusy pojawiają się na naszych parapetach, są rośliną kolekcjonerską a także zdrowym pożywieniem. Jest to najbardziej znana na całym świecie figa indyjska – opuncja. Ta pospolicie uprawiana roślina ma sporo błonnika i cennych składników. Unikalne właściwości powodują redukcję wagi i dają nam całą masę cennych składników. Warto tą roślinę nieco lepiej poznać.

Opuncja należy do roślin kaktusowatych. Pochodzi z Meksyku i obecnie uprawiana jest we wszystkich krajach, gdzie mamy ciepły klimat. Przez Azteków byłą uważana za roślinę świetną i wykorzystywana jako lek oraz pożywienie. Owoce mają okrągły, lekko wydłużony kształt. Na pierwszy rzut oka nie będą szczególnie atrakcyjne i smakowite, Gdy uda się je obrać ze skórki będzie można się przekonać o ich słodkim i soczystym, wyjątkowym smaku.

Jadalne owoce opuncji mają wiele cennych składników odżywczych

Błonnik, który zmniejsza poziom cholesterolu oraz trójglicerydów, stabilizuje stężenie glukozy we krwi, pomaga w walce z otyłością.

Wapń gwarantuje dobrą krzepliwość krwi, ułatwia gojenie ran i zmusza mięśnie do kurczenia się i rozkurczania

Fosfor będzie budulcem kości i zębów, spala cukry dla uzyskiwania energii ma istotną rolę w regularnej pracy serca, łagodzi bóle w zapaleniu stawów.

Witaminę C, która będzie łagodzić objawy przeziębienia, wpływa na wzrost tkanek, zmniejsza poziom cholesterolu, poprawia sprawność fizyczną oraz chroni przed stresem.

Opuncja dla zdrowia

Opuncja skutecznie zmniejsza poziom wchłanianego tłuszczu, przyciąga go oraz wiąże w trwały kompleks, dzięki czemu tkanka tłuszczowa się nie odkłada. To świetny składnik, który będzie pomagał w problemach trawiennych, będzie także istotnym wsparciem dla naszego samopoczucia. Zwiększa uczucie sytości, reguluje masę ciała oraz hamuje głód, dodatkowo zmniejsza kumulację płynów w tkankach, pomaga nerkom w odtruwaniu, wiąże kwasy żółciowe oraz pozytywnie wpływa na pracę wątroby.

Opuncja będzie przyciągać tłuszcz i dzięki temu ogranicza jego wchłanianie. Zmniejsza kumulację płynów w tkankach i korzystnie działa na nasze nerki. Owoc opuncji to skuteczny antyutleniacz, którzy hamuje proces starzenia się skóry. Wykorzystywana jest do produkcji kosmetyków, kremów nawilżających, odżywczych mydeł, mleczka do demakijażu twarzy, balsamów, olejków do ciała czy peelingów.

Owoc można jeść na surowo, duszony, przygotowywany w przetworach takich jak sok, galaretka, koncentrat, wywary, herbaty. można przygotowywać sobie sałatkę z dodatkiem opuncji, która będzie dawała nam wiele cennych właściwości.

Udostępnij